Hulpvraag bij bergwandelen

Hulpvraag bij bergwandelen

Miranda benaderde mij met de vraag of ik haar kon helpen. Ze wordt telkens geconfronteerd met het volgende probleem: “zodra ik in heuvel- of bergachtig terrein omhoog loop ben ik snel kortademig en moe”. Dit probleem zit Miranda duidelijk in de weg en het belemmerd haar om te kunnen genieten van de omgeving. Daarnaast is ze (nog) niet bekend met het ‘kledinglaagjes principe’. Daarnaast wil ze graag uitleg hebben over het lopen met wandelstokken en wat ze voor haar 3-daagse wandeltocht in juni in de Ardennen op haar paklijst zal zetten.

Ik heb Miranda uitgenodigd voor een avondwandeling in natuurreservaat Dommelbeemden & Moerkuilen bij Nijnsel & Sint-Oedenrode. In een wandeling van één uur kunnen we heel veel doen en daarna mag ze zelf gaan oefenen. Ter hoogte van het Moerkuilen ven hebben we een stuk bos met wat hoogteverschil. Miranda loopt in haar eigen tempo en houding de bosheuvel omhoog en ik maak er ondertussen een filmopname van. Een aantal dingen vallen op die verbeterd kunnen worden om van haar klacht af te komen.

 1. heuvelop loopt ze op haar voorvoeten/tenen
 2. daardoor is haar lichaamshouding te ver naar voren gericht
 3. lichaamsbalans is onrustig en
 4. haar looptempo is veel te hoog.

Daarna loop ik voorop en laat zien dat je met een platte voetplaatsing, in een rustig tempo, veel makkelijker omhoog loopt. Daardoor staat Miranda veel meer rechtop, wat haar lichaamshouding en balans ten goede komt en ze kan om zich heen kijken. Na enkele oefenrondjes maak ik een tweede korte filmopname. Tijdens de ondergaande zon speel ik beide filmpjes na elkaar af en het verschil is voor Miranda meteen duidelijk zichtbaar. Met deze tips kan ze na vandaag zelf verder gaan wandelen. Heerlijk toch!

Vervolgens hebben we samen het principe van kledinglaagjes doorgenomen. En wat staat er zo al op je paklijst voor een 3-daags wandelavontuur in de Ardennen? Tijdens onze wandeling heb ik Miranda met mijn verstelbare wandelstokken laten lopen en de voordelen ervan doorgenomen. Daarin kan ze nu zelf een keuze maken; met of zonder stokken door de heuvels wandelen.

Bij de houten uitkijktoren langs de Dommel schenken we gemberthee in en we genieten van de stilte en de avondzon. Tijdens de wandeling hebben we drie reeën van dichtbij kunnen zien, enkele fazanten en een sperwer. En dat allemaal in een wandeling van ruim één uur op steenworp afstand van Eindhoven. Heerlijk toch…!

Heb jij ook een hulpvraag en wil je tips ontvangen voor (berg)wandelen? Neem dan contact met mij op. We kunnen een oefenwandeling maken om al jouw vragen door te nemen en praktische oplossingen te bespreken. Ook voor het plannen van één- of meerdaagse (hutten)(wildkampeer)tochten denk ik graag met jou mee. Ben je onvoldoende bekend met het opstellen van een dag- en tochtplanning, het kiezen van een berggebied aansluitend bij jouw ervaring en doelen, ook dan mag je mij benaderen.

Bergen groet van Tim… the Mountain traveler

? mijn (micro) avonturen bekijk je via www.instagram.com/timthemountaintraveler

Share post:

 • /

Comment ( 1 )

 • Miranda

  Hoi
  Ja mijn wandelervaring met Tim was geweldig. Zoveel geleerd in ruim een uur. Zo fijn, om wat meer informatie te hebben voor mijn allereerste bergtocht in de Ardennen.
  Een hele onderneming voor een vrouw van 66, maar oh zo leuk.
  Dank je wel Tim, ik ben erg blij dat ik je gevraagd heb, en natuurlijk het cadeau van de natuur. Wie ziet er nu 3 reeen tijdens 1 wandeltocht zo dicht bij huis.
  Super . Veel succes Tim.

Comments are closed.