Mountain Leader

Na verschillende (wildkampeer)trektochten groeide mijn ambitie om bergwandelgids te worden. In 2020 stelde ik mezelf kandidaat voor de kwalificatiefase van de professionele opleiding tot bergwandelgids, internationaal bekend als International Mountain Leader (IML).

Wat houdt het in? Het begeleiden van bergwandeltochten in zomerse en winterse condities, dus ook buiten de gebaande paden, maar vooral op terrein waar geen specifieke uitrusting nodig is. Een 20-30m touw, bandslinges en karabiners behoren wel tot de standaard veiligheidsuitrusting. En daar ligt meteen het onderscheid met een UIAGM berggids die mensen begeleidt bij alpinisme, rotsklimmen en toerskiën. Een IML leidt een groep veilig én comfortabel door de bergen en is ook animator. Een IML beschikt over kennis van de bergomgeving én kan daarover vertellen. Onderwerpen die meegenomen worden in de tochtplanning zijn onder andere: weerkunde, flora & fauna, geologie, geschiedenis, gastronomie, duurzaamheid en ’s winters sneeuw- en lawinekunde.

Hieronder geef ik in chronologische volgorde de opleidingsactiviteiten weer van de Nederlandse Associatie voor International Mountain Leaders (NLAIML):

Kwalificatiefase:

  • Indoor klimhal Neoliet Eindhoven, 1 december 2019
  • Todtnauberg, Schwarzwald, 30 januari t/m 2 februari 2020

Praktijk-, theorie- en stageweken: