Avontuur in het ruige Rätikon

Sneeuwschoenwandelreis langs (on)bemande winterhutten in Oostenrijk en Zwitserland. Zaterdag 12 t/m woensdag 16 februari 2022. Maximale groepsgrootte 8 (reis is uitgevoerd).

We dwalen door een winters landschap met besneeuwde berghellingen en indrukwekkend hoge kalkrotsen terwijl de sneeuw knispert onder onze sneeuwschoenen. UIAGM berggids Roeland van Oss en aspirant International Mountain Leader (IML) Tim van Helmond nemen je mee naar de comfortabele en sfeervolle Lindauerhütte én authentieke onbemande winterhutten, waar we zelf het haardvuur aanmaken, sneeuw smelten, eten bereiden en lol maken. Deze 5-daagse wintertrektocht is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren bergwandelaars. Ervaring met sneeuwwandelen is niet vereist. We wandelen met een rugzak van 10-12 kilogram, maken dagtochten van 4 tot maximaal 7 uur looptijd en stijgen gemiddeld 700 hoogtemeters per dag.

Houdt jij van de bergen, winterse omstandigheden, comfort maar ook avontuur en kijk jij er naar uit om met een groep actief onderweg te zijn? Dan nodigen wij jou uit voor deze ‘Schneeschuh Hüttentour’.

Lindauerhütte op 1.745m met Drei Türme klakrotsen op de achtergrond (foto: Lindauerhütte)

PROGRAMMA:

Heenreis

In Vorarlberg Oostenrijk ligt het dorpje Vandans aan rivier de Ill in het Montafon dal op een reisafstand van slechts 850 kilometer vanaf Utrecht. Vandans heeft een treinstation. Reis bij voorkeur met de (nacht)trein (Alpen Express tot aan Bludenz) of kies voor carpoolen. Vrijdagavond maken we kennis met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje.

Zaterdag: Vandans / Latschau > Lindauerhütte

Na het ontbijt controleren we onze bepakking inclusief lawine 3-eenheid (lawinepieper – schep – sonde) en maken ons klaar voor vertrek. Vanuit Vandans gaan we met de Golmbergbahn naar Latschau op 1.000 meter hoogte. Daar start ons sneeuwschoenavontuur en lopen we door het Gauertal, met de Drei Türme in de verte als richtpunt, naar de Lindauerhütte (1.745m), ons comfortabele verblijf voor twee nachten. Onderweg nemen we de tijd om te wennen aan het lopen met sneeuwschoenen en wandelstokken en staan we stil bij de ‘Gauertaler Alpenkultur’. Bij de hütte oefenen we het gebruik van de lawine 3-eenheid en simuleren we een lawineredding. ’s Avonds wacht ons een heerlijk avondmaal in de Oostenrijkse hut, bereiden we de dagtocht voor morgen voor en slapen we in comfortabele bedden.

↑ 700m   ↓ 10m   ↔ 6,0 km   3,5 uur

Carschinahütte met de top van de Sulzfluh (2.818m) als decor

Zondag: Lindauerhütte > Öfenkopf-, pass & Tal > Lindauerhütte

Na een uitgebreid ontbijt pakken we onze dagrugzakken in. We gaan voor lichtgewicht, want we eindigen wederom in de Lindauerhütte. Er zijn diverse dagtour mogelijkheden, alles afhankelijk van de sneeuwcondities en het bergweer. We kunnen de Geisspitze (2.334m) ronden, maar ook de Verakopf en Öfenkopf, bereikbaar via de Öfenpass, behoren tot de mogelijkheden met uitzicht op de noordwand van het kalkrotsmassief Drusenfluh. Terug in de hut laten we de indrukken van de eerste dagen op ons inwerken en kunnen we ontspannen in de sauna.

↑ 1.050m   ↓ 1.050m   ↔ 11,0 km   6,5 uur

Met sneeuwschoenen kun je op en door de sneeuw lopen met veel grip.

Maandag: Lindauerhütte > Drusator > Carschinahütte (winterraum)

Vandaag verplaatsen we ons van de noord- naar de zuidhellingen van het kalkmassief Drussenfluh – Sulzfluh. Vanuit de Lindauerhütte stijgen we naar Sporahöhle op 2.400 meter. Vanaf hier kunnen we de indrukwekkende Drei Türme bijna aanraken en wanen we ons in het hooggebergte. Na een welverdiende pauze wandelen we via een zelfgekozen spoor en een vroegere grenshut naar de spectaculair uitziende Drusentor (2.342m); een smalle steile doorgang in de rotsen. Bij Drusentor staan we op de grens Oostenrijk – Zwitserland en hebben uitzicht over Prättigau en de Bündner Alpen. Graag vertellen we over wat er zich in de geschiedenis afspeelde op en nabij Drusentor. We dalen af naar het winterraum van de Carschinahütte, waar we het haardvuur aanmaken en sneeuw smelten om soep te maken en Bergkäse en worst te delen.

↑ 850m   ↓ 375m   ↔ 5,0 km   4,5 uur

Carschinahütte met een meters dik sneeuwpakket (foto: Carschinahütte)

Dinsdag: Winterraum Carschinahütte > Schafberg > Partnunsee > Winterraum Tilisunahütte

De volgende ochtend laten we het authentieke Carschina winterraum achter ons en zetten koers richting de top van de Schafberg (2.456m). Vanaf de top hebben we bij helder weer onovertroffen uitzicht op de top van de Sulzfluh en naar het westen toe op de steile (klim)rotswanden van Drusenfluh, Kirchlispitzen tot aan Rätikon’s hoogste: de Schesaplana (2.964m). We nemen je mee in waarom het gesteente hier uit kalk bestaat. We dalen af door een weids en glooiend sneeuwlandschap tot aan de Partnunsee op 1.870m. Daarna stijgen we via het ruige Gruoben steenlandschap naar grensovergangspas Tilisunafürggli. De Oostenrijkse Tilisunahütte en Tilisunasee liggen dan op steenworp afstand. Zullen we de enige groep in het winterraum zijn? Samen zorgen we voor een aangename sfeer in het winterraum en genieten we van warme chocolademelk. En het winterraum schijnt genoeg ruimte te zijn voor een bonte avond 🙂

↑ 800m   ↓ 800m   ↔ 9,5 km   5,5 uur

Winterraum Carschinahütte op 2.236m met Matrazenlager (foto: Carschinahütte)

Woensdag: Winterraum Tilisunahütte > Schwarzhornscharte > Latschau

Het winterraum voelt nog comfortabel warm aan als we wakker worden door de restwarmte van de houtkachel. De zonsopkomst zorgt buiten voor glinsteringen op het sneeuwdek. We gaan vroeg op pad en lopen aan de oostzijde langs de Schwarzhorn, die zijn naam eer aan doet. Bij het Schwarzhornsattel stoppen we even. Lopen we vanaf hier rechtstreeks naar Latschau in het Montafon dal? Nee, als de condities het toelaten lopen we over de Walser Alpjoch bergrug tot aan de Tschaggunser-Mittagspitze en kijken ondertussen links het Gauertal en rechts het Gampadelstal in waar bossen overheersen. Na een lange afdaling arriveren we rond lunchtijd bij Latschau waar we samen, in stijl, ons bergsportavontuur afsluiten met welverdiende Apfelstrüdel en Kaiserschmarrn. Hier realiseren we ons wederom wat een week actief in de bergen onderweg zijn ons heeft gebracht…

↑ 200m   ↓ 1.300m   ↔ 6,5 km  4,5 uur

Tilisunahütte op 2.208m met Tilisuna-Seehorn (foto: Tilisunahütte)

Wil je mee op deze winterreis? Neem dan tijdig contact op met Roeland van Oss of Tim van Helmond. Dan nemen we de mogelijkheden en jouw vragen samen door, zodat je met de voorpret kan beginnen.

Prijs: tussen €499,- en €749,- (afhankelijk van het aantal deelnemers).

Dit is inclusief UIAGM berggids Roeland van Oss en aspirant International Mountain Leader Tim van Helmond en halfpension tijdens de drie dagtochten van en naar de winterhutten. Uniek: twee gidsen die voor één kleine groep die je de hele week het hemd van het lijf mag vragen! Exclusief zijn reis- en plaatselijke lift of vervoerskosten, huur van o.a. sneeuwschoenen, telescoopstokken en lawine 3-eenheid, verplicht lidmaatschap NKBV & bergsportverzekering (investering verdien je terug door korting per hutovernachting), overnachtingskosten en halfpension. De door mij georganiseerde winterreis is een stageweek als onderdeel van mijn opleiding tot IML.

Film over sneeuwschoenwandelen:

Wat houdt sneeuwschoenwandelen in de bergen eigenlijk in? Bekijk hier de film van een winterreis die ik zelf organiseerde in het Kleinwalsertal in januari 2019.

Roeland van Oss & Tim van Helmond op de top van de Monte del Forno, september 2021

Comments ( 3 )

 • Walter Kooijman

  Erg gaaf, ik zou graag meegaan. Maar weet niet of al die dagen in mijn rooster passen

 • Jelle en Helma

  Hoi Roeland en Tim,

  Wij, Jelle en Helma van der Aa zijn erg geïnteresseerd in het maken van jullie tocht.
  We kregen de link door van goede vrienden, Michel en Sabine van Roon, zij waren super enthousiast over hun wandeling in 2019.
  Hoeveel plekken zijn er op dit moment nog beschikbaar? Want we hebben de vraag ook neergelegd bij 2 bevriende stellen, die ook een zwak hebben voor de bergen!
  We horen het graag!

  Groetjes Jelle en Helma van der Aa

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *