“Walser tradities” & prikkeling van zintuigen in de sneeuw

Sneeuwschoenavontuur grensgebied Kleinwalsertal & Bregenzerwald, 27 februari t/m zondag 3 maart 2024.

Het grensgebied tussen het Kleinwalsertal en het Bregenzerwald is rustig en indrukwekkend tegelijk. Hier wordt grote waarde gehecht aan kwaliteit en traditie. En dat is precies wat we tijdens deze tour tegenkomen. We banen ons vrijwel moeiteloos een weg door het ongerepte winterlandschap. Wij beleven natuur en genot, ontspanning en activiteit in een wel heel unieke combinatie. Terwijl we overdag genieten van de fascinerende omgeving, laten we ons ’s avonds verwennen in berghutten en Gasthofen met een heel bijzondere charme. Geweldige indrukken en indrukwekkende uitzichten maken deze winterreis van een week tot een wellness vakantie voor al onze zintuigen.

Bergschule Kleinwalsertal en aspirant International Mountain Leader (IML) Tim van Helmond nemen je mee naar comfortabele en sfeervolle berghutten en authentieke Gasthofen, waar na het sneeuwschoenwandelen het tweede dagdeel bestaat uit ontspannen bij een knisperend haardvuur, relaxen (o.a. sauna/wellness), traditionele gerechten proeven en samen lol maken. Deze 6-daagse wintertocht is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren bergwandelaars met een goede conditie. Ervaring met sneeuwwandelen is niet vereist, maar wel in je voordeel. We wandelen met een rugzak van 8-10 kg, maken dagtochten van 4 tot 6 uur looptijd en stijgen gemiddeld 500 hoogtemeters per dag.

Houdt jij van de bergen, winterse omstandigheden, maar ook kwaliteit, traditie en ontspanning en kijk jij er naar uit om met een groep actief onderweg te zijn? Dan nodigen wij jou uit voor deze ‘Schneeschuh Wellness-Urlaub’.

Film sneeuwschoenwandelen:

Wat houdt sneeuwschoenwandelen in de bergen eigenlijk in? Bekijk hier de film van een winterreis die ik eerder zelf organiseerde in het Kleinwalsertal.

Vreugde en plezier na een geslaagde dag die eindigde bij de Schwarwasserhütte

Van dag tot dag:

Heenreis

In Vorarlberg Oostenrijk ligt het dorpje Hirschegg aan de Breitachbeek in het Kleinwalsertal op een reisafstand van slechts 800 kilometer vanaf Utrecht. Met de trein kun je reizen tot aan Oberstdorf, waarna je met buslijn 1 in Hirschegg uit kunt stappen. Reis bij voorkeur met de (nacht)trein of kies voor carpoolen. Dinsdagochtend om 10:00u maken we bij trefpunt Bergschule Kleinwalsertal kennis met elkaar en controleren we voor vertrek onze bepakking en delen we sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieps, schep en sondeerstok uit (bij reisprijs inbegrepen).

Dinsdag: Schwarzwassertal > Schwarzwasserhütte

Na een uitrustingscontrole en controle van onze lawinepiepers beginnen we comfortabel aan onze tocht. Eerst stijgen we licht bergop door het Schwarzwassertal voordat we de steilere klim nemen naar de Schwarzwasserhütte op 1.620 m. Onderweg nemen we de tijd om te wennen aan het lopen met sneeuwschoenen en wandelstokken. Rondom de hütte oefenen we het gebruik van de lawine 3-eenheid en simuleren we een lawineredding. Daarna melden we ons bij huttenwaard Tine Müller en betrekken we onze slaapkamers. ’s Avonds wacht ons een heerlijk avondmaal in de Oostenrijkse hut, bereiden we de dagtocht voor morgen voor en slapen we in comfortabele bedden.

↑ 350m   ↓ 0m   2 uur

Neuhornbachhaus op 1.700 m. Relaxen in de sauna en rodelen tot in Schoppernau/het dal!

Woensdag: Gerachsattel > Neuhornbachjoch > Neuhornbachhaus

Na een uitgebreid ontbijt pakken we onze rugzakken in. Onze eerste bestemming voor vandaag is het Gerachsattel 1.752 m, de grens tussen het Kleinwalsertal en het Bregenzerwald. Hier kunnen we beslissen of we een omweg willen maken naar de Hählekopf op 2.158 m (2,5 uur extra wandeltijd en 400 hoogtemeters). Met of zonder Hählekopf brengt ons pad ons verder naar Neuhornbachjoch, met een overweldigend uitzicht op de bergen van het Bregenzerwald. Na een drinkpauze is het ongeveer 50 minuten bergafwaarts naar onze bestemming voor vandaag, het Neuhornbachhaus. In de hut laten we de indrukken van de eerste dagen op ons inwerken en kunnen we ontspannen in de sauna.

↑ 300m   ↓ 260m   3 uur (en met bergtop Hälekopf ↑ 700m   ↓ 660m   5,5 uur)

Met sneeuwschoenen heb je grip op harde sneeuw en in verse poedersneeuw. Het Ifen-plateau linksboven in de achtergrond.

Donderdag: Schoppernau > Stoggsattel > Schönenbach Jagdgasthof Egender

Met huursleeën dalen we eerst af naar Schoppernau 852 m. Nadat we de 6 km op de sleeën onder de knie hebben, wacht ons een comfortabele klim naar Stoggsattel, gelegen op 1.415 m. We dalen daarna af ​​langs een diep besneeuwd bospad naar de “Vorsäß” Schönenbach 1.025 meter (Vorsäß = een Alpennederzetting die voorheen alleen in de zomer door boeren werd bewoond). Het herbouwde Jagdgasthof Egender is vandaag ons verblijf.

↑ 600m   ↓ 400m   5,5 uur

Nederzetting (Vorsäß) Schönenbach met Jagdgasthof Egender in het sneeuwrijke Hinterbregenzerwald (foto: Jagdgasthof Egender)

Vrijdag: Kretzbodenalpe > Oberen Eggalpe > Sibratsgfäll > Der Hirschen

Vandaag vertrekken we vanuit Schönenbach naar Kretzbodenalpe en verder naar Obere Eggalpe. Deze Alpen/berghutten worden alleen in de zomer gebruikt. Melkvee en jongvee brengen hun zomers door op deze hoger gelegen weilanden. Na een afdaling in het Helbockstobeltal bereiken we het idyllische stadje Sibratsgfäll, waar we op zoek gaan naar onze luxe accommodatie.

↑ 400m   ↓ 450m   5 uur

Zaterdag: Sättele > Balderschwang > Berggasthof Boden

Vandaag kunnen we een leuke klim verwachten van zo’n twee en een half uur. Via talrijke, met sneeuw bedekte zomeralpen bereiken we de “Sättele”, de overgang naar het Balderschwangerdal (Allgäu). Nu gaat het allemaal bergafwaarts naar onze bestemming voor vandaag, de bergherberg “Boden” op 1.250 m hoogte, boven de gemeente Balderschwang, die vroeger Beiers Siberië werd genoemd vanwege de extreme hoeveelheden sneeuw.

↑ 350m   ↓ 350m   4,5 uur

Zondag: Dinigörgenalpe > Berggasthof Rohrmoos > Hörnlepass

Vanaf Berggasthof Boden dalen we eerst ongeveer 30 minuten af naar Balderschwang voordat we de bus nemen naar de voet van de Riedbergpas. Onze klim naar de Dinigörgenalpe duurt ongeveer twee uur voordat we afdalen naar het 500 jaar oude Berggasthof Rohrmoos. Hier realiseren we ons wederom wat een week samen actief in de bergen onderweg zijn ons heeft gebracht… Na een lange lunchpauze (de culinaire kaart biedt lokale vlees-, bergkaas- en zoete gerechten) beginnen we aan onze laatste klim naar de Hörnlepass, 1.282 m. Als we terug in Kleinwalsertal aankomen, hebben we slechts een korte afdaling naar de berghut “Hörnlepass”, vanwaar de bus ons terug naar onze auto’s brengt (circa 14:00u).

↑ 450m   ↓ 300m   5 uur

Prachtige authentieke oude ‘Stube’ van Berggasthof Rohrmoos (foto: Berggasthof Rohrmoos)

Wil je mee op deze winterreis waar al je zintuigen geprikkeld worden?

Neem dan tijdig contact op met Tim van Helmond via +31(0)6-10683983 voor een kennismakingsgesprek. Samen nemen we de mogelijkheden en jouw vragen door, zodat de voorpret kan beginnen. Aansluitend kun je de reis boeken via Bergschule Kleinwalsertal o.v.v. “Tim van Helmond, UIMLA aspirant IML”.

Prijs: €1.260,- vanaf 5 deelnemers (zie reisbeschrijving en voorwaarden via website Bergschule Kleinwalsertal). Uniek: twee gidsen die je de hele week het hemd van het lijf mag vragen!

Inclusief: UIMLA gids Bergschule Kleinwalsertal én UIMLA International Mountain Leader i.o. Tim van Helmond, 4x overnachting o.b.v. halfpension in twee- of meerpersoonskamers, 1x overnachting o.b.v. ontbijt, sneeuwschoenen, verstelbare wandelstokken, lawinepieps, schep & sondeerstok en transfers tijdens de tocht.

Exclusief: 1x avondeten, rugzakproviand, drankjes en tussendoortjes, bergsport reis- en annuleringsverzekering (tip: lidmaatschap NKBV & bergsportverzekering, investering verdien je terug door korting op hutovernachtingen). Deze winterreis is een stageweek als onderdeel van mijn opleiding tot International Mountain Leader.

Paklijst:

* rugzak met regenhoes 35-40L* waterdichte bergschoenen cat. B/C
* sneeuwschoenen* (maat 36 t/m 46)* verstelbare wandelstokken met grote tellers*
* lawinepieps, schep & sonde** reservebatterijen voor lawinepieps
* bivakzak* bergsokken
* thermo ondergoed* lichte huttenbroek
* thermoshirt lange mouw* functionele winterbroek
* donsjas* hardshell jas
* muts* gevoerde handschoenen
* zonnebrandcrème* thermosfles
* energierepen / noten* gamaschen (optioneel)
* lichte huttensloffen* kleine toilettas
* sneldrogende handdoek / washand* lakenzak
* identiteitsbewijs / contant geld* hoofdlamp
* oordoppen* blarenpleisters / sporttape
* zonnebril cat. 3 / sneeuwbril* fleecetrui / pully
onderdelen met een * zijn te leen en zijn bij de reisprijs inbegrepen.

Film sneeuwschoenwandelen:

Wat houdt sneeuwschoenwandelen in de bergen eigenlijk in? Bekijk hier de film van een winterreis die ik eerder zelf organiseerde in het Kleinwalsertal.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *