Hulpvraag: hoe plan ik een huttentocht die past bij onze ervaring?
Joost benaderde mij voor een huttentocht die hij met zijn vriendin in augustus 2022 wil wandelen vanuit Pralognan-la-Vanoise in Frankrijk. Op basis van Google maps neemt Joost mij mee in het plan dat ze voor ogen hebben. Joost vraagt mij om advies en of ik mee wil kijken naar hun plan(ning). Natuurlijk, leuk!
Uitgangspunten
Joost en zijn partner zijn zeer fitte atletiek sporters. Ze hebben geen/weinig bergwandelervaring. Zij heeft soms hoogtevrees en ervaring met sneeuwvelden oversteken hebben ze beide nog niet. De huttentocht mag circa 6 dagen lang zijn.
Overleg & uitwerking
Ik ben mezelf gaan inlezen in het Vanoise gebied. Met in het achterhoofd hun bergwandelervaring, conditie, bergsportuitrusting en het seizoen waarin ze willen gaan wandelen. Tijdens een videocall maak ik kennis met Joost en verzamel ik alle informatie die ik nodig heb om hun van advies te voorzien.
De door hun voorgestelde route vind ik enthousiast. Dit vanwege het aantal hoogtemeters en het terrein, vooral op de eerste dag. Mijn advies is om de GR55/GR5 route aan te houden, met een eenvoudige eerste dagtocht te beginnen, dagtochten niet te lang te maken, zodat je relatief vroeg bij de volgende berghut aankomt en je als optie nog vanuit de hut een wandeling kan maken. Het is immers ook vakantie en het weer kan ook zomaar tegen zitten, met regen, mist en koude tot gevolg. Ik heb een paklijst met ze gedeeld, de benodigde Franse IGN wandelkaarten (schaal 1:25.000) doorgegeven inclusief referentiewebsites om zich in te lezen. Verder hebben we onder andere deze tips besproken:
- Reserveer alle hutten ruim van te voren
- Vraag de huttenwaard naar het weer en de condities en laat weten welke dagtocht je van plan bent te gaan maken
- Zorg voor een alternatieve route (handig bij slecht weer of als je je niet fit voelt)
- Kies voor goed begaanbare wandelpaden, zodat deze eerste huttentocht voor beide een succeservaring wordt en er een vervolg op mag komen
- En wordt lid van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) in combinatie met hun bergsportverzekering. Dan ben je verzekerd voor repatriëringskosten, krijg je in de meeste hutten korting op de overnachtingskosten en draag je bij aan het onderhoud van wandelpaden in de Alpen.
Uiteindelijk is dit de route waar ze voor gekozen hebben:
Dag 1: Pralognan-la-Vanoise 1.407m – Refuge col de la Vanoise 2.516m
Dag 2: Refuge de l’Arpont 2.310m
Dag 3: Refuge de Plan Sec 2.320m
Dag 4: Refuge du Roc de la Pêche 1.910m
Dag 5: Refuge de la Valette 2.554m. Met op deze dag jouw tip om een keer eerder aan te komen en eventueel wat hoger te gaan, indien we daar nog de energie en zin in hebben.
Dag 6: afdalen naar het zwembad in Pralognan-la-Vanoise
Na afloop van de huttentocht gaf Joost aan mij door:
“Ha Tim, hierbij een berichtje vanuit Pralognan-la-Vanoise! We hebben heerlijk gewandeld door een ongelofelijk mooi gebied! Ongetwijfeld wat te makkelijk voor jou, maar verder écht een aanrader. De ervaring van het buiten- en huttenleven was ook heel erg leuk! En ja, ze gaat graag nog een keer.”
Wat ontzettend leuk om terug te horen na afloop van hun tocht. De foto’s zijn van Joost van Montfort.
Bergwandelgroet, Tim…the Mountain traveler
N.B. Ben jij voornemens om een bergwandel- of huttentocht te gaan maken en twijfel je over de moeilijkheidsgraad en/of dat de tocht past bij jullie ervaring, kennis en kunde? Informeer dan bij een UIMLA International Mountain Leader of UIAGM berggids en/of het lokale gidsenbureau.